Obecnie na rynku dostępne są filtry do wody, które usuwają zanieczyszczenia na różne sposoby (filtry fizyczne, biologiczne, chemiczne). Najłatwiejsze w obsłudze i najmniej awaryjne są jednak filtry mechaniczne do wody, które w swoim działaniu wykorzystują specjalnie dobrane złoże filtracyjne.

Najpopularniejsze złoża to oczywiście żwir połączony z piaskiem oraz węgiel aktywny – dobiera się je w zależności od stopnia zanieczyszczenia wody oraz planów, co do jej użycia (czy woda ma się nadawać do spożycia, czy może wyłącznie do podlewania i wykonywania innych czynności gospodarskich).

Zarówno filtry żwirowe, jak i węglowe, mają swoje wady i zalety. Ich działanie można również połączyć, dla uzyskania jak najbardziej optymalnego efektu.

Dodatkowym udogodnieniem, jakim cechują się filtry do wody oparte na zastosowaniu złoża, jest ich łatwe czyszczenie. Cały proces polega na odwróceniu obiegu wody – tak, aby zalegające na złożu zanieczyszczenia mogły być wypłukane i usunięte.

Filtry żwirowe to jedne z najpopularniejszych filtrów stosowanych w przypadku ujęć wody ze zbiorników otwartych lub ze studni głębinowych. Ich działanie opiera się na przepływie wody przez złoże – w tym przypadku jest to żwir o różnej gradacji, niekiedy uzupełniony piaskiem.

Taka konstrukcja sprawia, że złoże filtracyjne jest stabilne – żwir uzupełniony krzemionką znajduje się na dnie filtra, a nad nim jest umieszczona warstwa drobnego piasku.

Filtr do wody zbudowany w ten sposób zatrzymuje wszelkie zanieczyszczenia typowe dla wody wydobywanej ze zbiorników otwartych i ze studni, czyli drobne listki, glony oraz kamyki, ale także piasek, cząsteczki rdzy czy inne materiały, które pojawiły się w wyniku eksploatacji zbiorników wodnych (przykładowo – oderwane cząsteczki uszczelniaczy).

Filtry węglowe do wody, podobnie jak filtr żwirowy, opierają się na przepływie zanieczyszczonej wody przez złoże filtracyjne – w tym przypadku jest to węgiel aktywny, nazywany również węglem aktywowanym. Oprócz samego oczyszczania wody z cząstek stałych, filtr węglowy pełni także inne funkcje: usuwa chlor, poprawia smak wody oraz jej koloryt.

Polecany jest przede wszystkim jako filtr wstępny wszędzie tam, gdzie woda pochodzi z ujęcia własnego (ze studni głębinowej) lub do poprawy walorów smakowych i estetycznych wody z wodociągów miejskich (taka woda jest już bowiem wstępnie oczyszczona, jednak może być niesmaczna). Filtry węglowe stosuje się również jako jeden z elementów filtrów odwróconej osmozy.