Woda, która wypływa z naszych kranów, pochodzi z sieci wodociągowej lub z przydomowej studni. W zależności od jej twardości i pozostałych parametrów, może powodować tak uciążliwe niedogodności jak gromadzenie się kamienia i osadu w czajniku, pralce, bateriach łazienkowych i kuchennych oraz pozostałych urządzeniach, mających do czynienia z tym medium. Zbyt wysoki współczynnik twardości może doprowadzać do niszczenia instalacji grzewczych, armatury łazienkowej, a także podłączonych do instalacji urządzeń AGD.

Wiele osób spotyka się z rdzawymi zaciekami, które są wynikiem zawartości żelaza oraz manganu. Dokuczać może również nieprzyjemny zapach chloru. Rozwiązaniem każdego z tych problemów są domowe stacje uzdatniania wody, które zmiękczają medium, poprawiając jego zapach, smak i właściwości.

Stosując domowe uzdatnianie wody osiągniemy wiele korzyści, które będą wyraźnie widoczne w życiu codziennym. Miękkie medium wniesie do życia świeżość oraz będzie się wiązało ze znacznymi oszczędnościami na przestrzeni lat. Już 1 mm kamienia przyczynia się do wzrostu zużycia energii aż o 10%, dlatego pozbywając się tego problemu można liczyć na mniejsze koszty. Korzyścią jest także ochrona rur, które nie będą już narażone na osadzanie się w nich kamienia, co doprowadza do zmniejszania ciśnienia i przepływu medium.

Chroniona jest również armatura – dzięki skutecznie działającej stacji zniknie problem zniszczonych uszczelek, korozji oraz zatkanych dysz. Zalety będą także widoczne przy gotowaniu – zastosowanie systemu z węglem aktywnym sprawia, że ciecz ma poprawną barwę i jest o wiele smaczniejsza.
Oferta stacji uzdatniania wody jest dość duża. To, jaką stację uzdatniania wybierzemy, zależy m.in. od problemu, jaki chcemy rozwiązać oraz od źródła, z jakiego pochodzi woda w domowej instalacji.

Przed przystąpieniem do poszukiwań odpowiedniego urządzenia uzdatniającego, warto wiedzieć czy borykamy się jedynie z twardą wodą czy też oprócz wapnia i magnezu, odpowiedzialnych za powstawanie kamiennych osadów, chcemy pozbyć się z wody również żelaza, manganu i amoniaku.

Problemem może być także nieodpowiednia barwa i zapach wody.